Biztonság és karbantartás

Egy új weboldal tervezése során sokan főként az kinézetre vagy a tartalomra koncentrálnak, és megfeledkeznek az adataink megfelelő védelméről. Az oldalunk védelmének egyik legfontosabb eleme a rendszeres karbantartás.

Weboldalunk biztonságának három fontos védelmi vonala van. Az első a tárhely szolgáltatónk, ahol a weboldalunk van, második a oldalunkra telepített biztonsági bővítmény, harmadik és egyben a legfontosabb, a rendszerünk naprakészen tartása azaz a karbantartás.

Tárhely

A weboldalunk első számú védelmi vonalaa tárhely, ezzel csak annyi dolgunk van hogy kiválasszuk a megfelelő szolgáltatót. Elsőre evidensnek tűnik, mivel elég sok szolgáltató elérhető a piacon, azonban rendkívül fontos, hogy jól átgondoltan válasszuk meg. Érdemes olyan tárhelyszolgáltatót választanunk, hogy minden szempontból megfeleljen az elvárásainknak illetve ahol a biztonság nem egyfajta extrának, hanem alapvető értéknek számít. Manapság már a legtöbb tárhelyszolgáltató odafigyel arra, hogy naprakészen tartsa rendszereit és óvja az ügyfeleit a külső támadásoktól. Az is fontos, hogy weboldalunk üzemeltetője bármilyen kérdés vagy kérés esetén könnyen elérhető legyen és a lehető leggyorsabban orvosolni tudja az oldalunkkal kapcsolatos biztonsági vagy egyéb problémákat.

Biztonsági bővítmény

A második védelmi vonal egy jól működő biztonsági bővítmény telepítése és annak szakszerű beállítása. Különböző tartalomkezelő rendszerekhez mint pl. WordPress, Drupal vagy Joomla rengeteg ilyen bővítmény érhető el, viszont a megfelelő kiválasztása és konfigurálása már igényel némi szaktudást. A biztonsági bővítmények segítenek megvédeni az oldalunkat az illetéktelen behatolóktól, rossz indulató programoktól és segítenek abban, hogy adataink nagyobb biztonságban legyenek. Egy rosszul beállított bővítmény több problémát tud okozni mint amennyit segít. Rengeteg útmutató elérhető ezekhez a bővítményekhez és gondolhatnánk, hogy ezek alapján nem is olyan nehéz megfelelően elvégezni a beállításokat, de ahogy egy kocsit se kezdünk el szaktudás nélkül megjavítani, így ezt is bízzuk inkább szakemberre.

Karbantartás

 A harmadik és véleményem szerint az egyik legfontosabb amit tehetsz a weboldalad védelme érdekében, az a rendszeres karbantartás. A népszerű tartalomkezelő rendszerek, mint amilyen a WordPress, egyik nagy előnye, hogy viszonylag egyszerűen és költséghatékonyan tudunk vele weboldalakat készíteni, de az érem másik oldala, hogy sokan is próbálják ezeket az oldalak feltörni vagy tönkretenni. A frissítések általában a hibák elkerülésére és a biztonsági rések megszüntetésére szolgálnak, azonban néha előfordulhat, hogy problémát okoznak. Főként abban az esetben, ha weboldalunk egyedileg fejlesztett funkciókat is használ. Tehát érdemes ezt is szakemberre bízni, mert bár igaz, hogy pár kattintással elvégezhetőek ezek a frissítések, de az esetleges hibákat a legtöbb esetben az átlagfelhasználó már nem tudja kijavítani. Érdemes várni minimum 24-48 órát az aktuális verziók telepítésvel mivel ezekben sűrűbben fordulnak elő apróbb hibák, így mire hozzánk eljut már egy javított és tökéletesen működő változatot tudunk telepíteni. Egy rendszeresen karbantartott weboldal többszörösen is meg fogja hálálni a gondoskodást, mivel a folyamatos ellenőrzés és frissítés nem hagyja, hogy belassuljon az oldalunk, folyamatosan készülnek biztonsági mentések az aktuális állapotokról így bármilyen komolyabb hiba esetén visszaállítható az oldalunk, valamint ha utólagos fejlesztésre szánjuk rá magunkat, azt sokkal könnyebb és egyszerűbb egy folyamatosan naprakészen tartott rendszeren elvégezni.

Végezetül kijelenthetjük a weboldalunk biztonságát lehetetlen garantálni rendszeres karbantartás nélkül illetve a jövőben kifizetődő lehet az erre fordított pénz.

Oszd meg ismerőseiddel, ha tetszett.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Kapcsolódó blogbejegyzéseink